2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Humorest – Badár és Ürmös a mozi nagytermében

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Február 23.

A szentesi származású Badár Sándor és a csongrádi születésű Ürmös Zsolt közös estjét rendezik meg szombaton a Mozi Menza üzemeltetői. A Kossuth téri filmszínház tavaly nyáron felújított nagytermében este 8 órakor kezdődő produkció Ürmös Zsolt Csongrádhoz is kötődő történeteivel kezdődik, tőle fél 9 után a szegedi fellépésről érkező Badár Sándor veszi át a stafétát. A belépőjegyeket még ma délután és kora este elővételben is meg lehet váltani, s mintegy ötven jegyhez közvetlenül az előadás előtt is hozzá lehet jutni.

A csongrádi Mozi Menza üzemeltetői az elmúlt nyáron mintegy hárommillió forintot költöttek a 2010-ben felújított Kossuth téri épület nagytermének korszerűsítésére. A korábbinál mintegy két és félszer nagyobb színpadon már színházi előadások, koncertek is bőven elférnek. Ma azonban egy kisebb színpadra is illő, az egyszemélyes produkciók egyik legnépszerűbb változatával, az Amerikai Egyesület Államokból elterjedt, s hazánkban elsőként professzionálisan Hofi Géza által művelt Stand Up Comedy-vel (itthon az Állj ki, és mondd! elnevezéssel is próbálkoztak már producerek és rendezők – a szerk.) várják a közönséget.

A közel háromszáz fős nézőtér férőhelyeinek közel fele a humorest meghirdetése utáni első héten betelt, éppen ezért a szervezők az előadás előtti órára is tartalékoltak mintegy ötven jegyet. Akik szeretnék bebiztosítani a helyeiket, délután és kora este is válthatnak még néhány belépőt a Mozi Menza pultjánál.


Nagyításhoz kattintson a képre!

A közismert Badár Sándor mellett a számos televíziós produkcióban, a Rádiókabaréban, valamint két szatirikus lapban az írásaival rendszeresen megjelenő Ürmös Zsolt lép színpadra. A csongrádi születésű szerzőt a 2006. évi humorfesztivál egyik győzteseként a hazai humorvilág akkori „moguljai” a legígéretesebb kortárs kabarészerzőnek nevezték. A hét évvel ezelőtti sikeréről szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy az meghozta számára a szakmai elismertséget. Az akkori legnagyobb sikerdarabja ma is az egyik legnépszerűbb kabaréfelvételként kering az interneten, ám csak kevesen tudják, hogy a csóró bankrablóval elbánó túl intelligens és bonyolult bankautomata gondolata az ő fejéből pattant ki.

Forrás: YouTube

A Humorfesztiválon elnyert díjat Ürmös Zsolt „céh-levélnek” tartja, ami tanúsítja, hogy a szakma befogadta őt. Mint mondta, az addig hiába döngetett ajtók 2006-ban valóban megnyíltak előtte. A Rádiókabaré állandó szerzője lett, rovatot kapott a Hócipőben a Magyar Rádióban műsorokat vezethetett és szerkeszthetett, vagyis sorra olyan lehetőségeket kapott, amikre addig gondolni sem mert. Érdeklődésünkre, miszerint a szerzői kategória nyerteseként úgy érzi-e, hogy valóban elvihette a pálmát, elárulta, hogy „bár a humorvilágban a pálmát általában nem a szerzők viszik el, azért a szobai fikuszt megkapják”, így ő maga is rögvest számos munkalehetőséghez jutott a megjelenési lehetőségeket is nyújtó hazai humorműhelyekben.

Ürmös Zsolt tagja Fábry Sándor gegcsapatának. Kreatív íróként dolgozik Bagi Iván és Nacsa Olivér műsorának, a Szálkának. Emellett a Havi Matyi szatirikus újság szerzőgárdáját is gyarapítja. Jelenetei rendszeresen elhangzanak a Rádiókabaréban. Alkalmanként színházi kabaréesteket állít össze, s január eleje óta a Nóta TV-ben GEGmenők címmel már Stand Up Comedy produkciókat is szerkeszt. Tagja a Stand Up Brigádnak, amely fiatal humortitánok mellett többek között olyan ismert humoristákat tudhat a soraiban, mint Beleznay Endre, Rokker Zsoltti, Somogyi András, Polgár Peti, s Varga Ferenc József. Együtt járják az országot, de Budapesten is számos helyen fellépnek, mint például az RS9 Színházban, illetve – márciustól – a Bethlen Téri Színházban.

Ürmös Zsolt a szülővárosától sem szakadt el. Amilyen gyakran csak lehet, hazalátogat, hiszen bár tizennyolc évesen elkerült a Tisza partjáról, csongrádinak vallja magát. Érdekli, mi történik Csongrádon, s lapunk, a CsongrádiHírek.hu egy törzsolvasója. Természetesen nyaranta előszeretettel sütteti a hasát a Körös-torok homokfövenyén, s a Tisza vizében is imád hűsölni. Csongrádra humoristaként már nagyon régen nem invitálták. Emlékei szerint legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt Pölös Jánossal léptek fel a helyi gimnázium egyik rendezvényén. Azóta csak a Mozi Menza működtetői keresték meg, s rendeltek tőle és a csapatától humorestet.

A környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett Ürmös Zsolt eddig még egy percet sem foglalkozott hivatásszerűen a szakterületével, ezért óva is int mindenkit attól, hogy akár csak véletlenül is mezőgazdasági szaktanácsot kérjenek tőle. Ha a Stand Up Brigád műsorainak szervezése és szerkesztése, illetve az egyéb, humorral kapcsolatos elfoglaltsága engedi, a Szent István Egyetemen a doktorija befejezésére törekszik, azt azonban egyelőre nem merte megjósolni, hogy a két betű mikor kerülhet majd a neve elé.

Úgy véli, jelenleg jó humoristaként tisztességesen meg lehet élni. Úgy véli, a humor mindig is veszélyes műfaj volt, s az is maradt. Szerinte nagy igazságtartalma van az ismert mondásnak: „Akinek humora van, az mindent tud, de akinek humora nincs, az mindenre képes”. Előfordult már vele is, hogy a paródiája alanya megsértődött, bár – szerencsére – ez ritkaságszámba megy. Az se újdonság már számára, ha fellépés előtt a szervező finoman jelzi neki, hogy egy politikai vezető, vagy épp egy befolyásos cégvezető is jelen van a nézőtéren, ezért ne nagyon politizáljanak. Ilyen helyzetekben többnyire egy Orbános viccel nyitnak, majd egy Gyurcsányossal folytatják, hogy mégiscsak mindenki számára kellően megalapozzák a hangulatot.

A szombat esti humorestről Ürmös Zsolt elárulta, hogy elővesz néhány paródiát a csongrádi Pölös-Ürmös Duó időszakából, elmesél pár egyetemi történetet, a többi viszont meglepetés lesz – annál is inkább, mert Badár Sándor erősen improvizatív alkat, így minden bizonnyal a közönség összetételén, alaphangulatán is múlik, merre is hajlanak majd a témák.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés