2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Autonómia – Székely zászlót a városházára!?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Február 12.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezete kedd délelőtt előterjesztés-javaslatot nyújtott be Csongrád Város Önkormányzatához. Mint Laczkó Zsolt elnöktől megtudtuk, a székelyeket ért legújabb durva román atrocitások miatt szeretnék elérni, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testület már a csütörtöki rendkívüli ülésén tárgyaljon a székely autonómia-törekvésekről. A jobbikosok kérik a város vezetőit, hogy hozzanak hivatalos önkormányzati határozatot, mely szerint a csongrádi városháza homlokzatán csütörtöktől – a magyar és az uniós zászló mellett – a székely zászló is loboghasson.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület csütörtökön rendkívüli ülést tart. A soron kívüli tanácskozás meghirdetett napirendjén csak egy téma szerepel, ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezetének vezetősége úgy gondolta, hogy a város vezetői szakíthatnak időt a legújabb székelyföldi drasztikus román elnyomás áttekintésére is. A témát a napokban több száz anyaországi település vezetése napirendre tűzi, s már februárban több száz város- és községházán helyet kap a jelenleg Romániához tartozó Székelyföld autonómia-törekvését is hirdető székely zászló.

A párt helyi alapszervezetének elnöke kedd délelőtt egy előterjesztés-tervezetet juttatott el – közvetetten, Szubally Brúnó aljegyzőn keresztül – polgármesternek, melyben Laczkó Zsolt arra kéri Kőrösi Tibort, hogy a témát már a csütörtöki rendkívüli ülésre terjessze be. A beadványban többek között az alábbi indoklás olvasható:

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy Románia ismét a soviniszta hangulatkeltés eszközéhez nyúlt. Álláspontunk szerint székely nemzettestvéreink zászlajának eltávolíttatása a székelyföldi közintézményekről a magyar nemzet elleni diszkriminatív lépés. Az események során egyértelműen megmutatkozott a magyar diplomácia által eddig követett út teljes csődje, viszont az ügyben dicséretes és örömteli számos anyaországi település kiállása. Budafok kormánypárti polgármestere közleményében kérte a magyarországi településeket, hogy a szolidaritásuk jeleként tűzzék ki a székely zászlót a hivatalaik épületére. Elsőként a jobbikos vezetésű Gyöngyöspata önkormányzati képviselő-testülete fogadott el egy határozatot, s tűzte ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a magyar zászló mellett az egységes nemzet részét képező székely nemzeti közösség zászlaját is. A pártokon felül álló kezdeményezésnek egyre több követője akad, számos önkormányzat egyre szélesebb körben hirdeti a tollal megrajzolt határokon átívelő magyar-magyar testvériséget. Az elszakított területeken élő magyarságnak is járnak azok a jogok, amelyeket minden más európai nép a nemzetközi szervezetek irányelvei alapján megérdemel. Ezek közé tartozik a területi autonómia és a saját zászló használata is.”


A beadványban a következő határozati javaslat is szerepel:

„Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testülete minden tőle telhető segítséget megad a határon túli magyarság önrendelkezési jogainak elérése érdekében, s az autonómia előremozdításában segíti az elcsatolt részeken élő nemzettársakat, szolidaritást vállal erdélyi testvértelepülésével, ezért határozatlan időre a székely zászlót kitűzi a városháza homlokzatára.”

A városházára kitűzendő székely zászlót a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezete adományként ajánlja fel Csongrád Város Önkormányzatának, így a szimbolikus lépés Csongrád lakóközösségének egy fillérjébe sem kerül. Laczkó Zsolt abban bízik, hogy a tizenkét tagú képviselő-testület tagjai – pártállástól függetlenül – csütörtökön egyöntetűen támogatják a kezdeményezést, s a székely zászló már a rendkívüli ülés idején kikerül a városháza homlokzatára.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés