2020. augusztus 11., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Zsuzsanna és Tiborc nevű olvasóinkat.  Holnap Klára napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyert a fürdőfejlesztési pályázat

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. December 23.

Nyert a csongrádi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. egymilliárd forintos fejlesztési pályázata, melyet a Csongrád Városi Gyógy- és Strandfürdő megújítására nyújtottak be. A folyamatos pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzatnak így rövidesen elő kell teremtenie a félmilliárd forint önerőt, s az előfinanszírozáshoz a másik félmilliárd forint fedezetére is átmeneti megoldásokat kell találnia. A projekt megvalósításának kezdete 2013. január elseje, míg a befejezés 2014. június végére datálható.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség internetes pályázati információs honlapjára felkerült információk szerint a csongrádi fürdőfejlesztési pályázattal kapcsolatban december 20-án kedvező döntés született. Eszerint a projektet a jövő évben, akár már január elsején el lehet kezdeni.

A döntés indoklásaként közölt adatok szerint a fejlesztés során megújul a fürdő központi épülete, benne termálmedencét, wellness- és gyógyászati részleget, s egy büfét alakítanak ki. A tanmedencét felújítják, s megfelelően lefedik. Bővítik az öltözőket, s létesítenek egy önkiszolgáló éttermet. Felújítják az ötvenméteres úszómedencét (de újat nem létesítenek, a tervezett 33 1/3-os medence egy másik pályázat révén épülhet meg). Építenek viszont egy négyszázhúsz négyzetméteres külső termálmedencét. A fürdő szabadtéri színpadát és parkját szintén felújítják. A megújuló (termál)energia felhasználása érdekében speciális gépészeti berendezéseket építenek be.

A pályázat alapján elsősorban „a nyári időszakban, s főleg hétvégeken a családokra – kisgyermekektől a középkorosztályig –, valamint baráti társaságokra, közösségekre (életmód-, katolikus- és edzőtáborok résztvevőire)” számítanak. Hétköznap és szezonon kívül „nyugdíjasokra, sportolókra, lovasokra, kerékpáros turistákra (mivel EuroVelo kerékpárút áthalad Csongrádon), s egyéb okból (például erdészeti-vadászati oktatásra, trapplövészetre) érkezőkre” alapozzák a sikert. Az elképzelések szerint belföldi vendégek főleg a város száz kilométeres körzetből érkeznek. A pályázatíró szerint külföldiekre is lehet majd számítani (nyugat felől főként németekre, hollandokra, franciákra és olaszokra), gyakran megfordulnak majd itt szerb és román állampolgárok. A pályázatban szereplő kalkuláció alapján a fejlesztés eredményeként a beruházás utáni ötödik évre százharmincmillió forint plusz árbevétellel lehet számolni.

A pályázatot a „Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program” keretében támogatja az Európai Unió és Magyarország Kormánya. Az elnyert támogatás összege félmilliárd forint, vagyis az önerő is félmilliárd forint, amire az önkormányzat vezetésének záros határidőn belül megfelelő forrásokat kell találnia. Ha esetlegesen a beruházástól elállna az önkormányzat, azzal az uniós pályázatokból önmagát huzamosabb időre, akár évekre is kizárhatja, így ez ügyben immár csak az előremenekülés lehetősége tűnhet ésszerű lépésnek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés