2020. augusztus 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Krisztina nevű olvasóinkat.  Holnap Berta és Bettina napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdasági kórkép – Összeomlóban a helyi vendéglátás?

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. December 13.

Egyre több helyi vállalkozó gondolja úgy, hogy Csongrádon képtelenség nyereségesen üzemeltetni kizárólag vendéglátással foglalkozó egységeket. A Magyar Király Kávéházat a bő másfél évvel ezelőtti megnyitása óta működtető vállalkozó a létesítményt mindvégig veszteséggel üzemeltette. Immár a vállalkozáson belüli keresztfinanszírozás sem menti meg a kávéházat, hiszen az üzletasszony másik két kereskedelmi profilú helyi üzletében is annyira visszaesett forgalom, hogy azokat be kellett zárnia. A jelentős uniós támogatással felújított volt Magyar Király Szálló épületének földszintjén lévő vendéglátóhely a jelenlegi formájában december végéig működik. Januártól a házat működtető, a megalakítása óta súlyos adóforintokat felélő, önkormányzati tulajdonú Városkép Kft. vezetése döntheti el, mit kezd egy újabb, ráfizetéssel kecsegetető lehetőséggel.

Az elmúlt hónapokban sorra zártak be a különböző profilú helyi vendéglátó egységek, s a fennmaradtak közül is nagyon sok a túlélésért küzd. Csak az utóbbi négy hónapban átmenetileg bezárt a minőségi étteremként működő Golden Horse Irish Pub, s már kizárólag kiszállításra készít pizzákat a Pompei Pizzéria. A városközpontban sorra zártak be a sörözők is, a hamburgerezők és az egyéb, gyors és olcsó ételt kínáló helyek viszont megszaporodtak.

A Fő utcán még működik az Erzsébet Kávéház, de – információink szerint – annak a jövőbeni lehetőségeit is épp most gondolja át a jelenlegi üzemeltető. A bő egy évvel ezelőtt megnyílt Mozi Menza és Kávéház működtetői jelenleg előre menekülnek, s az egyéb vállalkozásaikból finanszírozott fejlesztésekkel próbálnak olyan funkciókat teremteni, amelyek révén legalább elérhető lehet a veszteség nélküli működtetés.

A városrehabilitációs projekt keretében, a mozihoz hasonlóan felújított volt Magyar Király Szálló földszintjén, az aulában kialakított kávéház működtetője is bő egy évig keresztfinanszírozással tartotta fenn a nívósan kialakított létesítményt. A megnyitó után sok mindennel próbálta nyereségessé tenni az egységet, de az aprósüteményeket kínáló látványpékség, s még a nyári utcai terasz sem vonzotta igazán a vendégeket. A neve mellőzését kérő üzletasszony eleinte még reménykedett abban, hogy a művelődési központ funkcióit is ellátó, önkormányzati tulajdonú Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. különféle rendezvényei alkalmával legalább annyira megnövekszik a vendégforgalom, hogy azok révén a „pangó hétköznapok” veszteségét némiképp ellensúlyozni lehet. A szomszédos (új) Csongrád Galéria – az átadás utáni műszaki meghibásodások miatt – közel egy évig nem működött, ám a vállalkozó tapasztalatai szerint az ottani rendezvények alkalmával szinte mindig kisebb a kávéház forgalma, mint egyéb időszakokban, hiszen a megnyitóra érkezőket a Városkép Kft. önállóan látja vendégül. Hasonlóképpen alig hoz forgalmat a néhány színházi előadás, s elmaradt a konferenciákból, előadásokból, bálokból remélt bevétel is, hiszen azok résztvevői rendre a Városkép Kft., vagy az önkormányzat, illetve külső vállalkozó által telepített ideiglenes büféből fogyaszthatnak.

A ház aulájának sajátosságait kihasználva a felújítás során a bejárat fölött galériás vendégteret is kialakítottak, amely kisebb előadások, foglalkozások helyszíne lehetne. A működtető tapasztalatai szerint elsősorban csak az ingyen igénybe vehető helyszín miatt került a kávéházba néhány program, melyek idején szinte alig volt fogyasztás.

Meddő próbálkozást jelentett a reggeli bevezetése is. A régiót minőségi szendvicsekkel ellátó kiskunfélegyházi szendvicskészítő cég egy ideig a Magyar Király Kávéházba is szállított. Mivel a csúcsfogyasztás napi hat szendvics volt, ezt a szolgáltatást is meg kellett szüntetni.

Alkalmanként van igény süteményekre, ám annyira kicsi a forgalom, hogy az azok eladásából származó haszon még a süteményhűtő működési költségeit sem fedezi. Hasonlóképpen alig hozott hasznot a nyári minőségi fagylaltkínálat. Egyrészről minden meleg napon megjelent a szomszédos parkolóban a „mozgó konkurencia”, ráadásul hasonlóan minőségi fagylaltot kezdett árusítani a Mozi Menza is, így a túlkínálat teljesen szétforgácsolta e lehetőséget is.

A létesítmény teljes elnevezése nem véletlenül Magyar Király Borház és Kávéház. Az épület felújítása során szétrombolt, s azóta szenespincére hasonlító borház a funkcióját máig nem tudja betölteni. A kávéházban borvitrinnel és széles körű csongrádi palackos borkínálattal, valamit kimért borokkal is próbálták megnyerni a vendégeket – minimális eredménnyel.

A nyári, egy-egy pohár bor, kávé, üdítő, sütemény melletti beszélgetésekhez kialakított utcai terasz sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az üzletasszony tapasztalatai szerint azonban Csongrádon ezen a legkevésbé sem kell csodálkozni. E kisvárosban ugyanis legfeljebb a turisták mernek kiülni egy forgalmas közterületen lévő teraszra, aminek alapvető oka, hogy a helyieket sok csongrádi megszólja. A teraszozókkal kapcsolatban ugyanis rögtön elindul a szóbeszéd, miszerint „ugyan miből telik nekik”, s „honnan van annyi szabadidejük, hogy kávézgatva ücsörögjenek a Fő utcán”.

Az elmúlt tizenegy hónapban több mint egymillió forint veszteséget „termelő” kávéházat mindemellett egyéb sajátosságok is sújtják. Az impozáns épület felújítása során elmaradt az elektromos hálózat rendbe tétele, így például ha a liftet működtetik, arra az időre a földszinten ki kell kapcsolni az összes elektromos készüléket. Az aula adottsága miatt pedig fűtési idényben az egész kávéház hideg, a néhány beülő vendég is kabátban szürcsöli el a kávéját, teáját, forró csokiját – miközben a felszolgálók a pult mögé helyezett hősugárzónál próbálnak melegedni. Ráadásul ebben az időszakban a rövidített nyitva tartás sem jelent megoldást, hiszen a vendégtér és a pult mögötti terület nem zárható. S mivel a házban állandó portaszolgálat sincs, így a vendégekre váró felszolgáló a fizetett munkáján túl „önkéntes információs kisasszonyként” is funkcionál, hiszen kitől érdeklődjenek a betérők, ha nem az ott épp velük szemben álló személytől.

A két városközponti üzletet a vásárlóképes kereslet drasztikus visszaesése miatt már korábban visszaadó vállalkozó úgy döntött, a szilveszteri rendezvény után lemond a kávéház üzemeltetési jogáról. A döntése végleges, ugyanis a kávéház jelenleg az egyetlen alkalmazott fizetését sem termeli meg, így a járulékok, a bérleti díj, és az egyéb folyamatos kiadások miatt a létesítmény minden nap csak viszi a pénzt. Ráadásul az üzletasszony Csongrádon minimális gazdasági jövőképet sem lát, ezért itt már egyetlen más vállalkozást sem tervez. A személyes jövőjéről csak annyit árult el, hogy Szegeden és Budapesten gondolkodik még egy-egy lehetőségben, de elsősorban Ausztriában, vagy Németországban képzeli el a jövőjét, ahol a reményei szerint még egyszerű munkák elvégzésével is biztosítani tudja majd a tisztes megélhetését.

Fotók: Magyar Király Borház és Kávéház

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés