2020. augusztus 11., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Zsuzsanna és Tiborc nevű olvasóinkat.  Holnap Klára napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódhat a gyártás – Megháromszorozódhat a volt Szeviép-telep dolgozói létszáma

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. November 14.

Annak ellenére, hogy a Csongrádi Városellátó Intézmény a jövő év augusztusáig nettó tizenötmillió forintért bérbe adta a gátfelújítást végző konzorcium egyik cégének a volt Szeviép-telepet, a betonelemek gyártása zavartalanul folytatódhat. A megrendelések állandóak, melyeket jövőre a tervezett helyi járdaépítési program is kiegészíthet. A telep működtetésének koordinálásával megbízott Gyovai Zsolt szerint a Start-munkaprogram igénybevételével a jelenlegi ötfős létszám a jövő év tavaszától akár tíz-tizenöt fősre is felfejleszthető. Nagyobb mérvű megrendelésekre is lenne igény, ám a Szeviép Zrt. felszámolása során a zsaluelemek zömét még a telep adásvétele előtt értékesítette. A zsaluk újragyártása jelentős befektetést igényelne, a tulajdonos városi önkormányzatnak, illetve a működtető intézménynek pedig e célra belátható időn belül nem lesz lehetősége.

Csapadék- és belvízelvezető rendszerekhez jelenleg Szentesre, Szegedre, Felgyőre, Lakitelekre és Kiskunmajsára szállít rendszeresen saját gyártású betonelemeket a Csongrádi Városellátó Intézmény betonelem-előregyártó üzeme. A volt Szeviép-telepen jelenleg a zrt. felszámolása előtt közel három évtizedes szakmai gyakorlatot szerzett Gyovai Zsolt irányításával végzik a munkákat. Mint az alábbi videofelvételen is látható, a telep hatalmas, így ott a gátfelújítás során a Zsurmó Konzorcium eszközei bőven elférnek, s közben – az egykorihoz képest jóval kisebb léptékű – betonelem készítés is zavartalanul folytatódhat.

Az elmúlt évtizedek során jórészt helyben kidolgozott termelési és gyártási technológiák alkalmazásával előállított speciális vízelvezető idomok mellett a további fejlesztésre is hangsúlyt helyeznek. A járda-járólapok mellett már készülnek a térburkolást lehetővé tevő betonidomok gyártására is. Gyovai Zsolt érdeklődésünkre elmondta: jelenleg ezen elemeket tesztelik. Az eddig elvégzett fagyásvizsgálatok, valamint a terhelési próbák igen biztatóak, így a várhatóan jövőre felgyorsuló csongrádi közterületi járdaépítés kiszolgálása mellett – immár a leendő referenciák bemutatásával – térburkolást végző vidéki önkormányzatok és cégek, vállalkozások megrendeléseit is teljesíteni tudják.

A helyi és kistérségi munkanélküliség enyhítése, valamint a rendelkezésre álló állami támogatások igénybe vétele érdekében jövőre a Start-közmunkaprogram keretében várhatóan megduplázzák a telepen foglalkoztatottak létszámát. Az előzetes tárgyalások eredményei alapján Gyovai Zsolt azt sem tartja kizártnak, hogy 2013. tavaszán és nyarán akár tizenöt fővel is működjön az üzem. A nagyobb mérvű létszámbővítéshez a helyi járdaépítési program beindítása alapvetően szükséges lesz, ám a tíz főt várhatóan még anélkül is el tudják majd érni.

Az önkormányzat által a telepért és egyes eszközökért kifizetett nettó huszonnyolcmillió forint vételárról Gyovai Zsolt érdeklődésünkre kifejtette: az üzemet korábban közel háromszázmillió forintért is próbálták eladni, de a tárgyalások előtt százötvenmillió forint kikiáltási ár is szóba került. Az általános gazdasági helyzet romlása miatt, valamint a hatékony tárgyalások eredményeként végül sikerült a telepet – részben üzemként is – megmenteni. Azt azonban elárulta, hogy a kollégáival együtt nagyon nehezen tudták végignézni, amikor a helyben tervezett és kivitelezett zsalurendszereket, valamint még a speciális gyártást is lehetővé tevő szárító-hőkezelőt a felszámolás során ócskavasként értékesítették. Ami maradt, és amit pótolni tudtak, most azzal gyártanak, de a piac tartós megtartása, s folyamatos bővítése érdekében nagy szükség lenne a fokozatos műszaki fejlesztésekre is.

A volt Szeviép-telep további előnye az a kétszintes masszív épület, amelyben kilenc igényesen kialakított lakószoba, valamint újszerű vizesblokkok és szociális helyiségek is találhatók. A többcélú hasznosítása még nyitott kérdés, egyelőre várhatóan a gátfelújításnál dolgozó néhány szakembert szállásolja majd el ott a teljes telepet, így az épületet is bérlő szolnoki cég.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés