2021. január 24., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Timót nevű olvasóinkat.  Holnap Pál napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borfesztivál – A szakmai nap margójára

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. Augusztus 17.

A másfél évtizedes hagyományt folytatva az idei helyi borfesztivált is szakmai nappal kezdték. A csütörtökön tartott, nyilvános részvételre most meg sem hirdetett programnál azonban sokkal érdekesebb volt az a találkozó, melyet épp egy héttel korábban rendeztek. Ez utóbbit a város jelenleg még többségi hatalmat élvező tagjai teljesen titokban próbálták tartani, ami érthető is, hiszen az elmúlt két év alatt romjaiba dőlt a csongrádi szőlő- és borágazat is. A szűk körű megbeszélésen – a még talpon álló gazdaságok megmentése és az ezeréves helyi szőlőkultúra feltámasztása érdekében – pártoktól és politikai nézetektől független összefogást szorgalmazott a két „nagy rivális”, Gulyás Ferenc és Ungerbauer György. A Murányi László önkormányzati képviselő által koordinált megbeszélésen részt vett Farkas Sándor országgyűlési képviselő, valamint Kőrösi Tibor polgármester mellett több helyi képviselő is. A két és fél órás eszmecsere végén a szakmát és politikát megtestesítő urak konkrét elhatározás nélkül álltak fel az asztal mellől.

Az utóbbi két és fél évtizedben mindvégig hanyatló csongrádi szőlő- és borágazat immár a tönk szélére jutott. A pár évtizeddel ezelőtt még ezernyolcszáz hektár összterületű csongrádi szőlőkultúra az ötödére zsugorodott. Félő, hogy a szőlő- és bor világpiaci viszonyai miatt, valamint az újabb, katasztrofális időjárási hatások (az év eleji kemény fagyok, a nyári perzselő hőség, s a kitartó aszály miatt idén az átlagos termés alig egynegyede várható – a szerk.) eredményeként az ágazat a megszűnés határára jut. Minderről a múlt héten Csongrád-Bokroson, a Gulyás Pincészetében tartott megbeszélésen a Csongrádi Hegyközség volt elnöke, a Szent Vince Borrend elnöki tisztségét betöltő Gulyás Ferenc, valamint a Csongrádi Hegyközség elnöki tisztségében őt „nagy riválisként” váltó Ungerbauer György egybehangzóan beszélt.

A találkozó ötletét Murányi László adta, aki a szüretet megelőzően évről évre városvezetőként is megszólal, s a politikában tevékenykedők figyelmét legalább ilyenkor rá próbálja irányítani a mezőgazdaság e fontos szakterületére. A városatya legutóbb tavaly, a szeptemberi önkormányzati képviselő-testületületi ülésen egy napirend előtti felszólalásában kifejtette: a város vezetésén is múlik, hogy megmarad a csongrádi szőlő- és borkultúra, avagy rövid időn belül szinte nyomtalanul elvész. Mint mondta, az ágazatnak nem önkormányzati támogatásra, hanem közreműködő segítségnyújtásra, s folyamatos odafigyelésre lenne szüksége. A képviselő úgy vélte, példaként kellene tekinteni Soltvadkertre, vagy akár Kiskőrösre, s követni kellene, ahogyan ott az önkormányzat a szőlőtermesztőkhöz viszonyul. Murányi László emlékeztette képviselőtársait, hogy a helyi hegyközség elnökének, Ungerbauer Györgynek volt egy ötlete, miszerint a szőlőhegyen átrakót kell létesíteni, mely segítségével a termelők a jelenleginél sokkal könnyebben tudnák értékesíteni a termést. Mint mondta, az utóbbi években a gazdák már akár százhúsz kilométerre is elviszik a szőlőt, ugyanis még így is jobban járnak, mintha helyben értékesítenék. A képviselő leszögezte: „ma már a villányi bor egy része is csongrádi tőkén terem”. Hozzátette: a „nagypince” Csongrád legendás hírű polgármestere, néhai Piroska János kezdeményezésére, a termelők összefogásával épült. Kérte, hogy a képviselő-testület mezőgazdasági munkacsoportjának közreműködésével üljenek le tárgyalni a borpincék vezetőivel, s kérdezzék meg őket a terveikről, illetve arról, hogy a város miben tudna – legalább szellemileg – segíteni.

Murányi László napirend előtti felszólalása óta eltelt tizenegy hónap, s semmi érdemleges intézkedés, de még előrevivő egyeztetés sem történt. A közelgő újabb szüretre tekintettel a képviselő Gulyás Ferenccel egyeztetett. Elhatározásra jutottak, miszerint újból meg kell próbálniuk megnyerni az ügynek a város vezetőit, éppen ezért elhatározták, hogy „fehér asztal mellett” mondják el nekik, miben szeretnének együttműködést kérni. Gulyás Pincészetében augusztus 9-én tartott megbeszélésre meghívták a Csongrád térségi országgyűlési képviselőt, Vincze Lászlót (Fidesz), valamint a Szentes térségi országgyűlési képviselőt, Farkas Sándort (Fidesz) is. Utóbbi – mint az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja, s mint az új, a Csongrádot is magába foglaló 3-as számú országgyűlési választókerület fideszes elnöke – el is fogadta az invitálást. A csongrádi városvezetést Kőrösi Tibor polgármester mellett a többségi Fidesz-frakció számos tagja, így többek között a mezőgazdasági munkacsoportot vezető Máté Attila és a nemrég egy tanfolyamon borász végzettséget szerzett Gyovai Gáspár alpolgármester, továbbá a Jobbikból kizárt, jelenleg függetlenként ténykedő Gyovai Zsolt, valamint – egyik házigazdaként – Murányi László (Összefogás Csongrádért Egyesület) képviselte.

A tanácskozáson Gulyás Ferenc arra kérte a jelenlévőket, hogy politikától és pártoktól függetlenül, a cél érdekében ki-ki próbáljon meg a maga módján tenni a Csongrádi Borvidék hírnevéért, s az ezeréves helyi szőlő- és borkultúra megmentéséért. Szerinte e jövő jórészt azon is múlik, hogy a fiatalok tizenévesként belekóstolhatnak-e a szőlészet csodálatos világába. Gulyás Ferenc szerint az egyik legnagyobb probléma – miszerint a fiatalok nem akarnak a szőlészettel foglalkozni – abból adódik, hogy nem is tudják, valójában mi a szőlészet. Szerinte alapvetően szükséges lenne, hogy a diákok, majd a fiatal felnőttek gyakorlatban szembesüljenek a ténnyel, miszerint a bor nem a „szupermarketek polcain terem”. Ugyanakkor a különféle pályázati lehetőségek megfelelő kihasználásával a szőlőtőkékhez minél hamarabb minél nagyobb pénzügyi tőkét kell rendelni, így ugyanis a csongrádi bor is fel tud zárkózni a sajátos nemzetközi piaci versenyben.

A versenytempó eléréséhez megfelelő marketing is szükséges, melyhez szintén kell a város vezetőinek és a térség országgyűlési képviselőinek hathatós közreműködése. Erre már Ungerbauer György hívta fel a figyelmet. A jelenleg a legnagyobb és legismertebb csongrádi családi pincészetet működtető szakember hangsúlyozta: Szentesen és Kunszentmártonban – vagyis olyan városokban, ahol a környéken szőlőtőkét is alig találni – kiváló borfesztiválokat tudnak rendezni, amelyek sok tekintetben lekörözik a csongrádit. Amíg a szentesi, a kunszentmártoni, vagy akár a hódmezővásárhelyi rendezvényre országos figyelem irányul, a csongrádihoz pedig az arra hivatott helyi önkormányzati szervezetek pályázati támogatást is alig tudnak szerezni, addig kár a távlati jövőről beszélni. Ungerbauer György szerint a jelen problémáit kellene – mégpedig sürgősen és hathatósan – megoldani. Ungerbauer Györggyel egyetértve Farkas Sándor azt mondta, hogy egy „borutcának” addig nincs igazi jelentősége, amíg nincs marketingereje.

Gulyás Ferenc és Ungerbauer György egyaránt abban bízik, hogy egy-egy olyan megbeszélésre, ahol a szőlő- és a borágazat helyzete is szóba kerül, a politikusok ezentúl szakembert is magukkal visznek. Murányi László ugyancsak bízik az odafigyelésben, szerinte ugyanis az már régen nem járható út, hogy a város vezetése csak városüzemeltetési feladatokat lásson el, vagyis adót szedjen be, intézményeket és hivatalokat működtessen, s egyéb, törvényekben előírt feladatokat lásson el. A képviselő szerint mindenkinek, így a közösség által az irányítással megbízottaknak is „a helyi gazdasági élet szereplőivel összefogva, együtt kell húzniuk a közös szekerünket”. A városatya szerint a következő pár hónapban eldől, hogy a város jelenlegi vezetői a múlt héten eléjük tárt helyzetet megértették, s tesznek is a pozitív változások érdekében, avagy marad minden a régiben, vagyis „bedobják a lovak közé a gyeplőt”.

A fesztivált egyébként idén is a Dob utcában tartják. A négynapos kavalkádon ma – a fél 7-kor kezdődő szokásos köszöntő és a borlovagok avatása után – az Alföld Néptáncegyüttesé lesz a főszerep. A korábbi években a fesztivál zárásakor tartott lampionos felvonulás most a rendezvény nyitányává lép elő. A táncosok és zenészek vezette menet este 9 órakor indul a városháza elől.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés