2020. szeptember 26., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jusztina nevű olvasóinkat.  Holnap Adalbert napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mezőgazdasági munkacsoportot alakítottak

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. Június 9.

Három fővel létrehozták tegnap a csongrádi önkormányzati képviselő testület gazdasági szakbizottsága mellett tevékenykedő mezőgazdasági munkacsoportot. Az elnök, Máté Attila képviselő szerint amikorra a földeken megkezdődnek a jövő évi tavaszi munkák, már konkrét eredményeket tudnak felmutatni.

A csongrádi mezőgazdasági munkacsoport elnöke, Máté Attila önkormányzati képviselő abban bízik, hogy pályázati és egyéb források felhasználásával a mezőgazdaságra alapuló tevékenységeket fel lehet éleszteni, s újakat is be lehet indítani. Ez utóbbi körbe tartozhat például a beművelés nélküli önkormányzati területeken különféle energianövények termesztése. Az előbbiekhez köthető a sanyarú sorsot megélő csongrádi szőlőhegy értékeinek megmentése, a szőlészeti- és a borkultúra felfejlesztése, az abban rejlő lehetőségek kiaknázása. A hamarosan agrármérnöki végzettséget szerző fiatal városvezető az első lépések egyikeként említette, hogy feltérképezik a város jelenlegi mezőgazdasági lehetőségeit. Átnézik a város és a bérlők között fennálló hatályos szerződéseket, valamint megvizsgálják, miként lehetne egyesíteni a tagolt, apró területeket könnyebben és gazdaságosabban művelhető parcellákká.

A munkacsoport szervez majd fórumokat, szakmai egyeztetéseket, melyeken a mezőgazdasággal foglalkozók aktuális, fontos információkhoz jutnak. Terveik szerint a falugazdászokkal is szoros kapcsolatot alakítanak ki, a rendezvényeiken ők is meghívott előadók lesznek.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület áprilisi ülésén kialakult egy munkalehetőségek teremtésével kapcsolatos enyhébb vita, Kőrösi Tibor polgármester elsőként ekkor hozta nyilvánosságra, hogy megkezdték egy szakágazati munkacsoport szervezését. A testület május 19-i ülésén a képviselők egyöntetűen támogatták az „agrárbizottság” létrehozását. Máté Attila elnök, valamint Murányi László önkormányzati képviselő, s Pölös István gazdasági bizottsági külső tag e tevékenységét ingyen, mindenféle díjazás nélkül végzi. A szakmai munka során alkalmanként szakértők véleményét is kikérik, az egyes döntések előkészítése során őket a csoport munkájába ideiglenes jelleggel akár be is vonják.

A munkacsoport a szervezeti és működési rendjét a pénzügyi, jogi, gazdasági és fejlesztési bizottság irányításával és ajánlásával maga állapítja meg, döntései ajánlás és állásfoglalás formájában jelennek meg a képviselő-testület munkájában.

Felvetésünkre, hogy eme legújabb bizottságszerű képződménynek mikor és milyen gyakorlati értelme bontakozik ki, Máté Attila elmondta: mivel ismét van a mezőgazdaság ügyének „helyi gazdája”, ezért abban bízik, hogy még idén sikerül a célok megvalósításához az alapvetően szükséges előkészítő munkákat elvégezni. Ha a mezőgazdasággal foglalkozó csongrádiak is kedvezően, segítőkészen állnak a kezdeményezés mellé, az elnök szerint legkésőbb a jövő évi tavaszi munkák indulásának idejére érzékelhető eredményeket sikerül felmutatni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés