2021. január 24., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Timót nevű olvasóinkat.  Holnap Pál napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vincze László aggódik a falugazdász hálózatért

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. június 6.

A falugazdászok helyzete bizonytalanná vált. Az összetartozó feladatok hatékony ügyintézése csak egy szervezeten belül biztosítható, ezért a hálózatot indokolt lenne visszahelyezni a földművelésügyi igazgatóságokhoz. Ezt Vincze László Csongrád térségi egyéni körzeti országgyűlési képviselő beadványban kérte a szaktárca vezetőjétől.

Hat képviselőtársával együtt kérte a vidékfejlesztési minisztert Vincze László, hogy mihamarabb oldja meg a falugazdász hálózat gondjait. A Fidesz-frakcióban a kisgazda irányvonalat képviselő honatyák úgy vélik: A falugazdászok javadalmazását is felül kell vizsgálni, mert a jövedelmük a közelmúltban 60-70 ezer forinttal, azaz 20-25 százalékkal csökkent. Mindemellett komoly adminisztrációs terhet jelent a gázolaj jövedéki adó visszaigénylések és az őstermelői igazolványok kiadásnak, érvényesítésnek ügyintézése is.

A beadványra a napokban válaszolt Fazekas Sándor miniszter. A Vidékfejlesztési Minisztérium első számú vezetője úgy véli: 2010-ben a sikeres agrárpolitika kialakítása érdekében számos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) működését, intézményi szerkezetét érintő változtatást kellett a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH vezetésének életbe léptetnie. Ezen intézkedések egyikeként a falugazdász hálózat a kerületi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok működtetési rendszerébe került. Többek között ezzel az intézkedéssel indították el a racionalizáltabb, költséghatékonyabb, a megyei agrárigazgatási szint alatt tevékenykedő egységes kormányzati rendszer kiépítését. A szaktárca vezetője szerint a korábbi helyzethez képest most hatékonyabb feladatvégzés biztosítható. A miniszter azonban elismerte: mint minden átszervezés, így a falugazdász hálózat szervezeti átszervezése sem kerülheti el az ilyenkor várható nehézségeket, szervezési problémákat, de ezek megoldását követően egy hatékonyabb, termelőbarát hatósági feladatvégzés valósulhat meg. Az MgSzH szakmai igazgatóságai folyamatosan egyeztetnek a felmerülő és megoldandó kérdésekben, illetve a szükséges intézkedéseket is a lehető leggyorsabban megteszik. Arra törekszenek, hogy az ügyfelek kizárólag az átszervezés pozitív hatásait érzékelhessék

A falugazdászok drasztikus fizetéscsökkenésével kapcsolatos felvetésre válaszolva Fazekas Sándor kifejtette: A területi kormányhivatalok kialakításával, s az államigazgatási szervek integrációjával a kormány nem titkolt célja, hogy a bonyolult szabályrendszer alapján működő, szervezetileg széttagolt és túlburjánzó területi államigazgatási rendszert megszüntesse, s azzal egyidejűleg az egységes területi működést kialakítsa. Az ennek érdekében eddig megtett intézkedések érintették a területi szerveknél dolgozó kormánytisztviselők, így a falugazdászok illetményének, juttatásainak felülvizsgálatát is. Míg a kormányhivatali integrációval a korábbinál magasabb, azaz 35 százalékos illetménykiegészítés lett az irányadó, kiderült, hogy a helyi szervekre vonatkozó illetménykiegészítési szabályokat nem egységesen értelmezték. Egyes területi államigazgatási szerveknél az eltérő jogértelmezés miatt korábban nem a törvény szerinti illetménykiegészítést kapták a kormánytisztviselők. A hivatalon belüli diszkriminatív illetmény-megállapítás megszüntetése eredményeként a kormánytisztviselők mintegy 12 százalékánál csökkent a bruttó illetmény. Az önhibájukon kívül, eltérő jogértelmezés alapján illetménycsökkenéssel érintett kormánytisztviselőkre figyelemmel azonban törvényt módosítottak. Az új jogszabály már lehetővé tette, hogy a kormánymegbízott ez év április 30-ig döntsön az illetményeltérítésekről, melynek megállapítása során kiemelt szempontként vették figyelembe, hogy lehetőség szerint a kormánytisztviselők nettó keresete ne csökkenjen.

Az országosan éves szinten jelentkező 60-65 ezer gázolaj jövedéki adó-visszatérítésről a miniszter a válaszában kiemelte: a megyei kormányhivatali igazolások kiadását 2011-ben ugyanúgy, mint az elmúlt években, az egyik legfontosabb falugazdászi feladatként kezelik. Az MgSzH elnöke körlevélben erősítette meg, hogy a kiadott szakmai leiratokban foglaltak figyelembevételével, a korábban kialakított eljárásrendek szerint kell eljárni mind megyei, mind kerületi szinten, biztosítva az adó-visszaigénylésekhez szükséges termelői igazolások lehető legegyszerűbb kiadását. Az őstermelői igazolvány kiadásával és nyilvántartásával kapcsolatban pedig már kezdeményezték a szükséges jogszabályi módosításokat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés