2024. április 27., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Zita nevű olvasóinkat.  Holnap Valéria napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó idegenforgalomnak nem kell cégér?

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Március 6.

Alapszinten vett részt Csongrád a nemzetközi utazási seregszemlén. Az Utazás 2013. elnevezésű kiállításon a város standjának jellegzetességét hosszan lehetne dicsérni, magasztalni, elismerni – úgy, ahogyan jelenleg a település vezérei azt elvárják –, ám erre még bizonyára a helyi „néphazugságban” sem mernek majd vállalkozni, ugyanis idén Csongrádnak nem volt standja, egy regionális kiállítótérben mindösszesen egy kicsi pulpitus jutott a városnak. Az illetékesek lapunk érdeklődésére azt mondták, hogy az önálló részvétel sokba került volna, s ma már az utazók egyébként is az interneten gyűjtenek információkat. A hivatalos csongrádi önkormányzati honlapon – mely hangoztatottan turisztikai célokat is szolgál – viszont ma is csak a tavalyi nyári programok találhatók meg, az ideiekről említést sem tesznek. Az Erzsébet Szállót most is nyitva lévőként jelenítik meg, csakúgy, mint a szezonális nyitva tartású Golden Horse Irish Pubot. Az egyetlen új csongrádi turisztikai kiadványon feltüntetett, a városi programokat kínáló weboldal (programok.csongrad.hu) pedig elérhetetlen.

A legnagyobb magyar internetes szálláshely-értékesítő portálon, a Szállás.hu-n Csongrád városra keresve jelenleg csak a Dankó Pista utcai Kézműves Vendégházról, az Öregszőlők útja mentén lévő Gyula Tanya Vendégházról, valamint a belvárosi Öreg Tölgy Panzióról lehet információkat találni. A mintegy 270 ezer szálláshelyet kínáló nemzetközi online szállásfoglalási rendszerben, a Booking.com-on, s a hasonlóan átfogó Agoda.com-on csongrádi ajánlat nem található. Természetesen ettől függetlenül is létezhet turizmus, hiszen Észak-Koreának is vannak nagy szállodái, s – nehézségek árán – még oda is eljutnak a merészebb turisták. S az is nyilvánvaló, hogy Csongrád önkormányzata még azzal is takarékoskodhat, ha a saját szálláshelyeit (Erzsébet Szálloda és Körös-toroki Kemping) csak sajátos módon hirdeti.

A legnagyobb magyar turisztikai seregszemlén az utóbbi másfél évtizedben állított már ki Csongrád közös standon Szentessel, Hódmezővásárhellyel és Kiskunfélegyházával is, később csak Szentessel közösködött, az utóbbi években pedig önálló standot bérelt. A környező kisebb városok közül Mórahalom, Gyomaendrőd, s a nagyobbak közül Szentes és Hódmezővásárhely is úgy gondolta, hogy e célra idén is áldozni kell. Csongrádon másként gondolták, így a Dél-Aldöld regionális standján egy asztalhelyet béreltek, ahol egy asztalkánál, egy klaszterrel megosztott pulpituson mutatták be a város idegenforgalmi kínálatát. Ez abból állt, hogy mindazon vállalkozások, amelyek eljuttatták a Csongrádi Városkép Kft.-hez a szóróanyagaikat, azokat kirakták az asztal tetejére, az egyetlen új – s nívós – idegenforgalmi kiadványt pedig a pulpitus mellvédjéről vihették el az érdeklődők. Az új kiadvány egyébként egy sorozat első darabja, s a hagyományőrzéstől, az ínyencségeken, az élménysportokon és a rendezvényeken keresztül a csongrádi „zöld oázisig” mutatja be a város és környéke turisztikai értékeit. A színes füzet 2500 nyomtatott példányban készült, ebből 500 angol, a többi magyar nyelvű.

A Magyar Turizmus ZRt. felmérései szerint ma már az utazók többsége az interneten foglal szállást, ám a nemzetközi turisztikai seregszemléknek máig megmaradt a varázsuk, ott ugyanis olyan személyes, „kézzel fogható” információkra is szert tehet az érdeklődő, amelyek a későbbiekben az adott lehetőségek további, internetes böngészésére sarkallhatják. Az Utazás 2013 kiállításon a központi pavilonban, a meghatározó tájegységi turisztikai bázishelyek önálló standot állítottak, így a térségben valamennyi fürdőhellyel rendelkező település élt – a most sem olcsó – lehetőséggel. Csongrád viszont „betagozódott” a Dél-Alföld Régió standjába. Az asztalkával szemben Szentes egy nagyméretű, sarokstandon mutatkozott be. Természetesen hangsúlyos bemutatkozásra törekedett Mórahalom, Gyomaendrőd, Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Cserkeszőlő is.

A csongrádi „ministandon” egyébként jelentős volt az érdeklődés. Az első közönségnapon, pénteken már a délelőtti órákban is szinte minden percben fürkészte valaki a kínálatot. A helyszíni tapasztalataink szerint a legtöbben a nyári programok után érdeklődtek, de ők csak azt tudhatták meg, hogy a programfüzet még nem készült el. Az új turisztikai kiadványon ugyan szerepel a programok online elérhetőségét majdan biztosító internetes cím (programok.csongrad.hu), de egyelőre a weboldal meg sem jeleníthető. Létezik a csongrad.hu/page/programok oldal, ott viszont most csak a márciusi programokban lehet tallózni.

A város hivatalos turisztikai honlapjaként is működtetett, csongrad.hu címen elérhető oldalon viszont találhatók turisztikai információk, de ezek egy része elavult. A tavaly ősszel ismét bezárt Erzsébet Szállodáról például azt írják, hogy 2012. május 1-én nyit, vagyis a szemlélő – azon túl, hogy elgondolkodhat, miért is írják ez még mindig ki – bátran hiheti, hogy az most is nyitva van, pedig (talán) pár hónap múlva nyitják újra.

A vendéglátói honlaprész információit régóta nem frissíthették már, így azon szintén számos elavult információ található. A „programok” menüpont is a lap elhanyagoltságát mutatja, hiszen onnan ma is a 2012-es programajánló volt elérhető, s az sem volt böngészhető, csak pdf-formátumban lehetett letölteni. Az, hogy az utóbbi évtizedekben országszerte egyre inkább ismertté vált Körös-torok nevét a weboldalon következetesen Körös-Torokként írják, talán már említeni se kellene. Aki egyébként a „látnivalók” menüpontban az üdülőterületről szeretne információkhoz jutni, pár kép mellett csak egy rövid szöveget talál: „Alacsony nyári vízálláskor lapos tengerpartokra emlékeztető homokfövény fogadja az ide látogatókat. A Tisza bal partján és a Körös jobb partján kezdődik a helyileg védett Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület. A Körös-torkolata minden évszakban csodálatos panorámával fogadja az ide érkezőket."

A csongrádi idegenforgalmi információközlés különlegessége, hogy létezik egy elrejtett weblap, mely a helyi könyvtár honlapjának aloldalaként érhető el. A jól szerkesztett oldal Csongrád és térsége közhasznú turisztikai adatbázisa, amely évek óta működik, háromnyelvű, sőt, a gyengénlátók számára elkészítették a lap speciális változatát is. A szépséghibája, hogy szerkesztőségünk is csak egy komolyabb nyomozás után tudta kideríteni, vajon hol található, hiszen a még weblapszerkesztésben hamarosan tisztesen megőszülő kollégáink sem gondolták, hogy a csongrádi idegenfogalmi információkat épp a turizmus.konyvtar.csongrad.hu címen kellene keresni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés